Geologie láká turisty

5.10.2017
Citace:
V.Žáček et al., The Somoto Grand Canyon (Nicaragua)—a Volcanic Geoheritage Site One Decade After Discovery: from Field Geological Mapping to the Promotion of a Geopark, Geoheritage (2017) 9:299-309, DOI 10.1007/s12371-017-0221-8
Zdroj
Kaňon Kokosové řeky, foto Vladimír Žáček.

Rutinní geologické mapování prováděné v Nikaragui odborníky z České geologické služby vedlo ke vzniku prvotřídní turistické atrakce. Zjistili, že kaňon Rio Coco na severozápadně země při samé hranici s Hondurasem představuje nádhernou lokalitu vhodnou k turistickému využití. Vede skrze miocén, období před 23 - 5,33 miliony letmiocenní? kyselé hornina tvořená ztuhlými spečenými sopečnými produktyignimbrity?. Dosahuje hloubky 190 m a v nejužším místě šířky 4 - 10 m. Malou ukázku vidíme na obrázku (foto Vladimír Žáček).

"Během 3,5 km dlouhé cesty narazíme na jedinečné pseudokrasové útvary, jako jsou obří hrnce a skalnaté prahy, které se střídají s písčitými pasážemi. Místní obyvatelé lokalitu nenavštěvovali, přestože od města Somoto je pouhých 12 km vzdálená. Báli se skřítků," vysvětluje Vladimír Žáček z České geologické služby, který byl jedním z objevitelů.

Krasové útvary vznikají v rozpustných horninách (např. vápenec, dolomit, sádrovec, halit) působením povrchové a podzemní vody. Jako pseudokras označujeme morfologicky podobné, jiným způsobem vznikající tvary, např. tektonicky či mechanickým rozpadem.

Zadní strana nicaraguiské bankovky o hodnotě 50 cordobas.Nikaragujci pokládají lokalitu za tak významnou, že ji umístili na zadní stranu bankovky o hodnotě 50 cordobas. Somoto Grand Canyon, jak se dnes nazývá, navštívilo v loňském roce 40.000 turistů.

 
Odeslat komentář k článku "Geologie láká turisty "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Geologie láká turisty " e-mailem

Diskuse/Aktualizace